Hej!
Nu är det på tiden att jag uppdaterar om senaste helgens julbak! Det blev vörtbröd och lussebullar, som utlovat!
 
VÖRTBRÖD!
I lördags gjorde jag vörtbröd! Jag har hittat ett recept från en underbar fikablogg, som jag använt mig av de senaste åren. Det hittar ni här.
Jag använder mig av bakmaskin (eller ja, matberedare med degkrog) då det går smidigare, men framförallt för att det går åt mindre mjöl då.
För mycket mjöl ger en tung och kompakt limpa som inte orkar jäsa, men för lite mjöl ger en degig limpa som kanske inte blir helt genomgräddad. Så, var försiktig med mjölet, men snåla inte för mycket!
 
Förra året hade jag nog lite för lite mjöl, men i år blev limpan perfekt! Mjuk, luftig och fantastiskt god!
Ett till tips när det kommer till mjöl är att väga det. För om man bara mäter upp mjölet så kan mängden variera ganska kraftigt då allas decilitrar är olika på grund av hur hårt packat mjölet är.
1 dl vetemjöl väger ca 60g. Olika mjölsorter väger olika mycket, det står ofta på påsen hur många gram en deciliter motsvarar.
 
Receptet säger två limpor, men jag brukar göra tre, för de blir gigantiska annars ;-)
 
Jag har använt brödform till en av limporna, gissa vilken, haha!
 
 

 
LUSSEBULLAR!
På söndagen blev det då lussebullsbak!
Min kära sambo hjälpte också till att rulla bullarna och han var såå duktig! 
 
Förresten! Du som hävdar bestämt att det heter lussekatt. En lussekatt är namnet på en speciell vikning av lussebullen och ser ut såhär: 
 
 
Den vanligaste S-formade kallas "Julgalt". Två korslagda julgaltar kallas "julvagn"!
 
Här kommer ett par bilder, följt av tips för att uppnå den perfekta lussebullen!
 
Härliga bullar på jäsning!
 
Färdiga gyllene bullar!
 
Här kommer mina lussebullstips:
 
Mjöl - Som sagt ovan, väg mjölet! För mycket mjöl i degen är den vanligaste orsaken till kompakta bullar. Det beror på att luften som jästen bildar inte orkar skapa bubblor, då degen blir för tung. 
Använd inte allt mjöl som står i receptet, utan ha i lite i taget. Om degen känns för lös och för kladdig på bakbordet kan man strö ut lite mer mjöl så att den inte fastnar - använd hellre mjölet där än att ha i för mycket i bunken.
Med rumsvarmt smör i degen går det åt mindre mängd mjöl.
Jag tycket att det oftast räcker att mjöla bakbordet en gång och därefter mjöla in händerna för att få en hanterlig deg när man rullar bullen, istället för att strö på massa mer på bordet.
 
Smör - Rumsvarmt smör tillsammans med rumsvarm mjölk gör att man inte behöver värma degspaden till 37 grader. Många är oroliga för temperaturen och om spadet blir för varmt så dödas jästen istället, med rumstempererat så slipper man detta orosmoment. Med denna metod behöver degen jäsa en timme i stället för 30 minuter i bunken. Jästiden på plåten ska vara tillräcklig för att bullarna ska ha blivit större och kännas lösa när man trycker på dem lite lätt (som att trycka på magfettet ungefär).
Här är det bra om man har ett recept anpassat efter rumstempererat smör också, då mjölmängden varierar.
 
Saffran - Det blir mer saffranssmak och vackrare gul färg om man rör ut saffranspaketet i en matsked sprit, till exempel rom eller vodka, och låta det stå i 30 min innan man blandar den i degen. Det har att göra med alkoholens förmåga att lyfta fram vissa smaker.
Jag använde vodka, för det var vad jag hade hemma, det är en så pass liten mängd så det ger ingen alkoholsmak. Rom ger kanske en lite annan brytning och smakupplevelse :-)
 
Russin - Russin är en vätskebov! Torkad frukt drar åt sig vätska ur degen och kan skapa torrare bullar, lägg därför russinen i lite vatten i ca 30 minuter innan de används!

Kvarg - Kvarg (kesella) eller inte?
Fördelar: Det ger en fettsnålare deg, då en mindre mängd smör behövs.
Nackdelar: Något svagare saffransmak. Kladdigare deg vilket ökar risken för att man mjölar för mycket och får torra bullar.
 
Deg - När degen knådas skapas glutentrådarna som hjälper till att hålla kvar luften som jästen bildar. En kvart på medelhastighet i köksmaskin, eller 20 minuter med handkraft, är lagom lång tid!
 
Sådär, nu hoppas jag att ni kan göra den perfekta lussebullen! :)
Baka, Julgodis, Kesella, Linköping, Lussebulle, Lussekatt, Russin, Saffran, Vörtbröd, fika, julbak, julmust, porter, recept,

2 kommentarer

Jonas

11 Dec 2013 15:27

Finns inget bättre än när det doftar julbak/mat i hemmet :)

Svar: Eller hur! Ökar julstämningen vesentligt! :D
Lizoja

Jonas

13 Dec 2013 19:23

Utan tvekan =) Ja, så länge man inte bränner ner köket då xD

Kommentera

Publiceras ej